Tilburg – ontwerp onderkomen Stadstuin

In de wijk Theresia in Tilburg kwam door verhuizing van de basisschool De Stappen  naar een nieuw gebouw, het oude schoolgebouw leeg te staan. Het gebouw stamt uit de jaren Om het gebouw te behouden voor de buurt is er gelobbyed en is het hoofdgebouw door bouwbedrijf Van der Weegen aangekocht en de afgelopen jaren verbouwd tot woningen. Het aangrenzende bijgebouw en de voormalige speelplaats worden omgevormd tot ruimte voor de buurt. Hiervoor is de Stichting Stadstuin Theresia (SST) opgericht.

Voor de verbouwing van het bijgebouw tot buurthuis is in opdracht van SST een ontwerp gemaakt waarbij tevens een uitbreiding ontworpen is voor extra vierkante meters. De uitbreiding ligt aan de zonzijde, direct aan de voormalige speelplaats. Met het plan het om de speelplaats om te vormen tot een groene stadstuin met ruimte voor educatie is de tuinzijde van de uitbreiding in glas weergegeven. Met in gedachten een duurzame uitbreiding, waarbij tevens gebruik zou         worden gemaakt van tweedehands materialen, zijn diverse ontwerpen en concepten ontwikkeld. Authentieke details in het bestaande gebouw zijn in het ontwerp zoveel mogelijk bewaard gebleven, zoals het lattenplafond in de schuine kap.

Het gebouw moet een onderkomen bieden aan diverse wijkorganisaties en buurtactiviteiten. In de bestaande bebouwing zijn spreekkamers en kantoorruimten gedacht, in de uitbreiding een ontmoetingsruimte.